Seniorze, jesteś tym, co jesz!

Przez żołądek do zdrowia!

Zdrowa żywność

Dobra dieta to klucz do dobrego samopoczucia oraz zachowania sprawności fizycznej. Właściwe odżywianie i dopasowana dieta może opóźnić proces starzenia i sprawić, że będzie przebiegał on harmonijnie. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie energetyczne przewidziane dla seniorek to 1500-1700 kcal, a dla seniorów 1800-2000 kcal. Główne problemy żywieniowe seniorów to niedożywienie, niedobór podstawowych składników pokarmowych oraz otyłość. Poznaj złote zasady dobrego odżywania i nie martw się o jutro:

  • Spożywaj regularnie 4-5 mniejszych posiłków dziennie o stałych porach.
  • Codziennie jedz minimum 4 porcje fermentowanych produktów mlecznych. Zaleca się, aby seniorzy regularnie zwiększali spożycie wapna, które pozytywnie wpływa na kości. Ponadto produkty mleczne wzbogacają florę bakteryjną jelit.
  • Raz w tygodniu jedz ryby, bo pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, są bogate w witaminę D oraz zapobiegają chorobom serca i miażdżycy
  • Regularnie, najlepiej 5 razy dziennie, jedz warzywa i owoce. Zawierają one antyoksydanty, które spowalniają starzenie
    oraz chronią przed nowotworami.
  • Ogranicz cukier i słodycze, bo nadmiar cukru to ogromne zagrożenie dla całego organizmu.
  • Ogranicz spożycie alkoholu, bo przyczynia się do szybszego rozwoju chorób oraz powstawania nowych.
  • Pij dużo wody, bo woda to najlepszy uzdrowiciel. Zaleca się spożycie na poziomie 2-2,5 litra wody dziennie.
  • Unikaj spożywania dużej ilości soli i ostrych przypraw. Warto zastąpić je naturalnymi ziołami.
  • Regularnie jedz pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i jaja.

Osoby w okresie okołoemerytalnym, w większości jeszcze w pełni sił witalnych i cieszących się w miarę dobrym zdrowiem, zyskują czas na eksperymenty kulinarne i eksplorację nowych smaków. Dlatego warto spróbować nasion chia, jarmużu, kurkumy czy  spiruliny. Mogą brzmieć obco, ale coraz więcej seniorów otwiera się na nowinki kulinarne – gotują na parze, wyciskają soki w wolnoobrotowych wyciskarkach, piją zielone koktajle etc. Warto zaznaczyć, ze to dobra droga, bo choć zdrowsze żywienie będzie pewnie droższe niż przeciętne, to traktujmy je jako inwestycje w przyszłość – lepiej zostawić 2 zł więcej w warzywniaku, niż w aptece.

Poznaj 5 złotych zasad zdrowego odżywiania się:

    1. Spożywaj regularnie 4-5 mniejszych posiłków dziennie o stałych porach, ostatni w okolicach godz. 18-19.
    2. Pij dużo wody.
    3. Jedz świeże owoce i warzywa – wybieraj te z warzywniaka, a nie z dużego sklepu.
    4. Eksperymentuj z nowymi smakami – spróbuj nasion chia, jarmużu czy kurkumy.
    5. Twoja dieta powinna być pełnowartościowa i zróżnicowana, ale też smakowita i przyjemna!

     

    Tekst przygotowany we współpracy z Kamilą Chatys – ekspertem kampanii „Zdrowy Senior” w zakresie dietetyki.

    Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

    Departament Nadzoru Podmiotów Leczniczych
    i Ochrony Zdrowia

    ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice

    siedziba: ul. Reymonta 24

    tel. +48 (32) 77 40 953, 954
    fax +48 (32) 77 40 906
    e-mail: zdrowie@slaskie.pl

    godziny pracy: 7:30 - 15:30

    Powrót na początek strony